vineri, 30 iulie 2010

Minunile Naturii – Buretii de Mare

In prezent, tot mai multe persoane opteaza pentru un stil de viata sanatos, in armonie cu natura, alegand produse de alimentatie, de ingrijire a casei si de ingrjire personala care sa fie cat naturale si care sa contina cat mai putine substante sintetice. Insa un produs simplu si accesibil este uitat de multe ori, si anume, buretele de baie.
Aproape toti buretii care se gasesc la ora actuala in comert sunt produsi sintetici, care contin ingrediente toxice. O astfel de substanta este Triclosanul, cunoscut si sub denumirea de Irgasan sau Microban; acest ingredient este clasificat de catre EPA (Environmental Protection Agency / Agentia de protectie a mediului din SUA) ca fiind un pesticid. Triclosanul a fost dovedit a fi un puternic antimicrobian, fiind utilizat pe larg in dezinfectarea institutiilor medicale, insa folosirea in igiena personala zilnica a unei astfel de substante poate cauza probleme de sanatate pe termen lung.
Aproximativ 50% dintre sapunurile de piata contin un agent antibaterian. Au fost realizate studii comparative intre produsele de igiena casnica care contin un agent antimicrobian si cele care nu contin un astfel de ingredient, iar rezultatele nu au relevat o eficienta sporita a celor cu ingredienti antimicrobieni. Tot mai multe cercetari demonstreaza legatura directa dintre Triclosan si afectiuni medicale grave – slabirea sistemului imunitar, fertilitate scazuta, alergii, malformatii la nou nascuti si multe altele. Pielea noastra este permeabila si ceea ce punem pe ea patrunde in corpul si in sistemul nostru circulator, tocmai din acest motiv trebuie sa fim atenti la produsele cosmetice pe care le folosim.
Bineinteles ca nu pentru fiecare dintre noi buretele de baie este un accesoriu nelipsit din igiena cotidiana, insa cei care il folosesc frecvent poate ar trebui sa opteze pentru un burete natural. In plus, marea diferenta fata de buretii sintetici este ca buretii naturali reprezinta un adevarat rasfat pentru piele – sunt foarte moi si fini, absorb mai multa apa, nu retin mirosurile si au o durata de viata mai mare fata de variantele artificiale.
Tocmai de aceea, in randurile de mai jos veti gasi informatii utile despre buretii de mare, ce sunt acestia, care sunt utilizarile si beneficiile acestora, cum ar trebui sa ii intretinem.


Origine
Buretii de mare sunt cele mai primitive si mai simple organisme multicelulare. Un burete este o creatura care traieste pe fundul apelor marine, se ataseaza de o structura solida si apartine clasei Porifera. In traducere, acest termen
inseamna purtator de pori, facand referire la micile gauri de deschizaturi vizibele pe suprafata buretilor. Buretii se intalnesc in fiecare ocean al Planetei si se pot dezvolta atat in cele mai adanci regiuni ale marilor, in pesteri marine, cat si in apele putin adanci; exista chiar si specii care se intalnesc in apele dulci.
Buretii de mare se pot intalni intr-o varietate infinita de forme, dimensiuni si culori,pana in prezent oamenii de stiinta au identificat aproximativ 5000 de specii. Majoritatea dintre ei sunt relativ mici, insa unele specii pot creste pana la 2 metri in diametru. Buretii se deosebesc de celelalte nevertebrate marine prin faptul ca nu au tesuturi si organe adevarate; structura acestora este un conglomerat de celule. Tesutul buretilor incadreaza o vasta retea de camere si canale care sunt conectate la porii deschisi de la suprafata. Buretii se hranesc prin filtrarea particulelor din apa prin pori.
Sustenabilitate
Recoltarea buretilor este o traditie de familie in regiunile din Marea Mediterana si coastele Floridei, din SUA. Unii dintre noi s-ar putea intreba daca recoltarea acestora este sustenabila si durabila, iar raspunsul este afirmativ din urmatoarele motive:
- buretii au o capacitate extraordinara de regenerare, in plus, recoltarea buretilor se realizeaza dupa principiul rotatiei, iar de fiecare data cand un burete este taiat, in locul lui va creste un altul mai gros si mai voluminos;
- in procesul de transformare a buretelui de mare intr-un obiect de ingrijire personala rezulta o cantitate foarte mica de reziduuri si nu sunt utilizate substante chimice;
- buretii sunt biodegradabili, nu sunt amenintati cu disparitia si le lipseste sistemul nervos, ceea ce inseamna ca nu sunt sensibili la durere.
Urmele fosile descoperite i-au facut de oamenii de stiinta sa sustina ca buretii au ramas aproape neschimbati de 500 milioane de ani si singura amenintare la existenta acestora este incalzirea globala si nicidecum expansiunea cererii pentru industria frumusetii.
Utilizare
Inainte de aparitia “epocii sintetice”, civilizatiile mediteraneene si europene foloseau buretii naturali de mare pentru pictat, spalarea obiectelor si spatiilor de locuit, pentru filtrarea apei sau pentru a face provizii de apa potabila, atunci cand alte recipiente erau indisponibile. Soldatii romani isi captuseau coifurile cu bureti de baie, iar doctorii si vracii foloseau bureti arsi pentru a trata diverse maladii.

In zilele noastre, buretii naturali sunt utilizati in diverse domenii – pictura si crearea unor efecte decorative speciale, curatarea ustensilelor de pictura, spalarea autoturismelor, a suprafetelor fine si de sticla, si mai ales in ingrijirea personala – baie si dus, exfoliere, curatarea pielii delicate a bebelusilor, aplicarea si indepartarea produselor cosmetice, masarea pielii pentru stimularea circulatiei sanguine.
Un fapt divers si interesant in utilizarea buretilor de mare este ca fac obiectul investigatiilor stiintifice; exista o serie de ferme (ex. Noua Zeelenda), care cultiva buretii de mare pentru cercetare medicala. Compusii chimici naturali care se gasesc in aceste organisme s-au dovedit a fi eficienti in distrugerea celulelor cancerigene, virusilor, bacteriilor si ciupercilor.
Beneficii
Buretii de mare nu contin ingredienti sintetici si au in compozitia lor enzime naturale care nu permit dezvoltarea bacteriilor si a mucegaiului, astfel asigura o utilizare mult mai indelungata si mai igienica fata de buretii sintetici.
Buretii de mare sunt cel mai natural si mai delicat mod de a curata, masa si exfolia pielea. Acestia au o calitatea superioara fata de cei sintetici pentru ca au o compozitie organica, sunt foarte absorbanti, formeaza o spuma densa, au o textura foarte fina si sunt potriviti pentru orice fel de suprafete, dar si pentru cea mai sensibila piele, inclusiv pentru pielea bebelusilor.
Sunt foarte durabili pentru ca au o rezistenta sporita la abraziune, fata de variantele artificiale, in cazul unei utilizari obisnuite, durata fiind de 12-18 luni. In plus, buretii de mare sunt mai potriviti pentru baie si dus pentru ca absorb si retin mai multa apa fara sa picure.
Buretii naturali au un mare numar de filamente care atrag noroiul si murdaria de pe suprafata, fiind curatata in structura lor de celule interne, din acest motiv buretii se spala mai usor si nu retin impuritati si mirosuri specifice.
Buretii pot fi un cadou foarte atractiv, datorita formelor deosebite.
Alte beneficii:
- sunt foarte moi si fini, iar senzatia din timpul utilizarii este foarte placuta, fiind un adevarat rasfat pentru piele;
- au o capacitate mare de absorbtie a apei;
- stimuleaza circulatia la nivelul pielii;
- distribuie uniform gelul de dus sau sapunul lichid pe piele;
- 100% organici si biodegradabili.
Mod de utilizare si intretinere
Inainte de prima utilizare buretele se clateste foarte bine cu apa pentru a indeparta eventualele particule de scoici si nisip. In timpul utilizarii se va evita partea mai abraziva de care a fost atasat buretele in mediul acvatic, desi nu la toti buretii este prezenta aceasta partea.
Cand este uscat, buretele natural devine putin mai dur, de aceea inainte de fiecare utilizare trebuie inmuiat in apa; daca este folosit pentru pictat sau aplicarea prouselor cosmetice trebuie stors foarte bine in prealabil.
* Buretii trebuie curatati de orice reziduuri de sapun/gel de dus dupa fiecare utilizare si trebuie lasati sa se usuce intre utilizari, astfel vor fi perfect igienici si nu vor permite dezvoltarea bacteriilor;
* Este recomandata spalarea cu sapunuri naturale, intrucat aditivii chimici din sapunurile clasice conduc la o deteriorare mai rapida a acestora;
* Dupa cateva utilizari sau o data pe saptamana puteti dezinfecta buretii de baie astfel: cufundati-i pentru 2 ore intr-o solutie preparata din apa si otet alb (2 lingurite la un sfert de apa), dupa care vor fi clatiti, storsi si lasati sa se usuce intr-o zona aerisita, preferabil la soare;
* O solutie excelenta pentru dezinfectarea buretilor de baie este formata din 1-2 picaturi de ulei esential de arbore de ceai (tea-trea) + 1 pahar apa calda;
* Daca utilizati buretele pentru aplicarea produselor de machiaj este foarte important sa igienizati buretii cu sapun netru intre aplicari. Acestia nu trebuie lasati niciodata cu reziduuri cosmetice, deoarece acestea contin uleiuri, care retin apa, ceea ce onduce la deteriorarea prematura a buretelui si formarea bacteriilor.
* Nu utilizati inalbitor sau detergenti chimici, deoarece veti distruge structura celulara a buretelui si il veti deteriora;
* Daca buretele dvs. devine lipicios si greu de curatat, dupa o utilizare prelungita, scufundati-i in otet alb – astfel vor deveni fresh si vor “scartai” de curat. Dupa aplicarea solutiei de otet, se vor clati foarte bine, vor fi storsi de apa in exces si se vor atarna la uscat.
Cu putina grija, buretii dvs. de baie va vor oferi o utilizare extrem de igienica, atat pentru corp, cat si pentru ten, iar datorita formelor deosebite, vor constitui un element decorativ in baia dvs.

Referinte:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sponge#By_humans
http://www.essortment.com/all/whatareseaspo_rkql.htm
http://www.wisegeek.com/what-are-sea-sponges-used-for.htm
http://health.howstuffworks.com/skin-care/cleansing/basics/natural-sea-sponges-good-for-skin.htm/printable

1 comentarii:

Parerea Dumneavoastra conteaza...