vineri, 30 iulie 2010

Tipuri de argile si actiunea lor


Sunt convinsa ca majoritatea dintre voi ati utilizat macar o data o masca cu argila, iar pentru multe dintre noi acest mineral face parte din ritualul periodic de ingrijire a tenului si corpului. Pentru mine personal, masca cu argila este cea mai comoda si mai rapida metoda pentru curatarea si improspatarea tenului. Faptul ca argila deja are o compozitie foarte bogata in minerale si nutrienti, nu trebuie decat sa o amestec cu apa, o tin 10 minute si tenul isi recapata imediat stralucirea.
Pana nu demult utilizam doar argila verde, insa am descoperit ca acest mineral se gaseste intr-o varietate de culori, cu proprietati diferite, conferite de structura minerala si organica. Asadar, mi-am propus ca in acest articol sa prezint o descriere a principalelor tipuri de argila, sursa acestor informatii fiind cartea “1001 De Retete ale Frumusetii“, de Iulia Dribnohod.


Argila alba (caolin)
Este un mineral foarte valoros pentru ingrijirea pielii, fiind principala materie prima traditionala, folosita la prepararea produselor cosmetice, in principal datorita puritatii si finetii. Ca produs farmaceutic se foloseste sub forma de prafuri, alifii, paste, in tratarea iritatiilor si arsurilor.
Proprietati:
* curata epiderma;
* are efect antiseptic si regenerator de suprafata;
* stimuleaza protectia organismului, exercitand o actiune deosebita asupra epidermei supuse poluarii din mediul inconjurator;
* suplineste nevoia de minerale a pielii;
* absoarbe toxinele si poluantii;
* favorizeaza regenerarea celulara, stimuland metabolismul.
Are o structura similara argilei verzi, dar se deosebeste de aceasta prin prezenta microelementelor. Avand pH5, poate fi folosita chiar si pentru pielea sensibila.
In uzul extern, argila alba isi demonstreaza calitatile terapeutice, datorate procentului mare de aluminiu si siliciu, in amestec cu silicatii de magneziu si calciu. Se foloseste la prepararea mastilor, sapunurilor, sampoanelor pentru par uscat si a produselor cosmetice pentru copii.

Argila albastra
Se extrage din muntii Rodopi (Bulgaria), sub forma unor prafuri cu pH7,3. Contine o mare cantitate de cupru si crom, ale caror saruri formeaza un strat albastrui. Sub forma de masti este potrivita pentru par, ten si corp.
Rezultate:
* catifeleaza si tonifica pielea;
* curata de cosuri si puncte negre, albeste tenul, netezeste ridurile;
*actioneaza favorabil asupra parului gras;
* are efect anticelulitic, antibacterian si antistres;
* exercita o actiune benefica asupra tenurilor deshidratate, ofilite, atopice.

Argila verde
Culoarea se datoreaza prezentei oxidului de fier. Mai contine: magneziu, calciu, mangan, fosfor, zinc, aluminiu, cupru, cobalt, molibden. Este folosita in cosmetica, mai ales pentru tenul gras, parul gras si impotriva matretii, avand pH7. Contine aproximativ 50% dioxid de siliciu, 13% aluminiu si 15% alte minerale (argint, cupru, aur, metale grele).
Siliciul are efect pozitiv asupra epidermei, confera elasticitate vaselor, stimuleaza cresterea parului, metabolismul lipidelor, formarea colagenului si a tesutului osos.
Aluminiul degreseaza si hidrateaza, iar manganul dezodorizeaza si degreseaza.

Argila rosie
Culoarea este data de prezenta unui compus de oxid de fier si cupru. Este mai putin absorbanta decat argila verde si se administreaza intern, cand apare un deficit de fier in organism. Ca baza pentru ten nu prea foloseste, deoarece confera pielii o nuanta rosiatica.

Argila roz
Contine argila rosie si alba in diferite proportii, precum si microelemente. Are actiune dezinfectanta si de netezire a pielii. Intrucat este foarte fina, argila roz se recomanda pentru ingrjirea tenului sensibil. Se foloseste ca masca hidratanta si antirid, precum si in sampoanele pentru par normal.

Argila galbena
Are un continut mai mic de oxid de fier decat argila verde, ceea ce o face mai potrivita pentru pielea delicata, predispusa la alergii. Are efect absorbant, exfoliant, tonifiant, cicatrizant. Este potrivita pentru tenul normal, mixt, gras si foarte sensibil. Este utilizata si in masti pentru par normal si fragil. Folosita pentru corp amelioreaza durerile, imbunatateste circulatia, oxigeneaza si tonifica pielea, este eficienta in tratamentul celulitei.

Argila marocana Ghassoul (Rhassoul)
Este un mineral care se extrage din muntii Atlas, din Maroc. Face parte din ritualul de ingrijire a femeilor marocane, care utilizeaza aceasta argila pentru imachetari corporale, pentru curatarea si tonifierea parului si pentru degresarea tenului.

Referinte:”1000 De Retete ale Frumusetii, Surse Naturale” – Iulia Dribnohod, Editura EuroPress group, 2006


Diverse tipuri de argile gasiti pe www.naturissimo.ro

1 comentarii:

  1. Util acest articol, folosesc masti cu argila alba si chiar nu stiam ca sunt asa multe tipuri de argila.

    RăspundețiȘtergere

Parerea Dumneavoastra conteaza...