miercuri, 1 septembrie 2010

pH-ul Pielii


Ati vazut probabil acest pH mentionat pe orice produs, de la sampon, la sapun, dar ce o fi oare el cu adevarat?
PH-ul (hidrogenul potential) unui lichid se refera la gradul de aciditate sau alcalinitate al acestuia. Au fost inventate sisteme de masurare si hartii indicatoare care arata nivelul pH-ului. Scala acestuia merge de la 0 la 14, avand 7 ca punct neutru. Orice indicator sub 7, pe scara pH-ului, este considerat acid. Cu cat este mai mic pH-ul, cu atat mai mare este aciditatea. Iar orice indicativ peste 7 este considerat alcalin (exemplu de substanta alcalina: soda de rufe). Cu cat este mai mare pH-ul, cu atat mai mare este alcalinitatea. PH-ul unei pieli normale si sanatoase este intre 4,5 si 6, iar cel mai adesea este identificat ca fiind 5,5. Pielea noastra isi mentine nivelul optim de pH prin formarea unei mantii acide la suprafata, din secretiile combinate ale glandelor sudoripare si sebacee. Folosirea unui tonic pentru a aduce pielea la un nivel optim al pH-ului va impiedica patrunderea bacteriilor (care intra atunci cand pielea este acida) si descuamarea sau cojirea, cauzate de lipsa de hidratare (care are loc atunci cand pielea este prea alcalina).
Indiferent de tipul de piele, ar trebui sa cautati intotdeauna un tonic cu un nivel de pH intre 4,5 si 6.
Un nivel echilibrat al pH-ului protejeaza pielea impotriva poluarii, previne infectiile, iritatiile, incetineste ritmul imbatranirii si mentine pielea stralucitoare si sanatoasa.
Atunci cand pH-ul scade, pielea se deshidrateaza si devine expusa la atacurile bacteriene. PH-ul creste in conditiile utilizarii unor produse alcaline, cum sunt sapunurile si unele demachiante. Este cunoscut faptul ca bacteriile prolifereaza in medii alcaline, iar produsele de igiena alcalina, neutralizeaza bariera epidermei, lasand-o vulnerabila la infectii. Desi pielea noastra are capacitatea de a reveni la un stadiu acid dupa expunerea lui la un produs alcalin, odata cu inaintarea in varsta pielea are nevoie de un timp mai indelungat pentru a reveni la un echilibru normal. Tocmai de aceea este important sa utilizam un tonic, care ajuta pielea sa revina la pH-ul acid ideala si sa evitam expunerea imediata in aer liber (cel putin 30 de minute), pentru a nu forta pielea si pentru ca aceasta sa aiba suficient timp sa se echilibreze.

3 comentarii:

  1. Bacteriile prolifereaza intr-un mediu alcalin??? Unde ati citit asta? Bacteriile se dezvolta foarte bine in apa, care are PH neutru, adica 7. Cate bacterii ati vazut sa se dezvolte pe un calup de sapun? Sau in bicarbonatul de sodiu? Sau in soda caustica? Important e ce fel de bacterii se dezvolta pe piele. Pielea e de fapt in simbioza cu o multitudine de bacterii "bune", asa numita flora saprofita care e indispensabila sanatatii ei. Nu cred ca prin nefolosirea sapunului inhibam dezvoltarea de bacterii periculoase, dimpotriva. Asa cum intr-adevar, prin folosirea lui in exces, normal, nu ii mai dam timp pielii sa-si refaca filmul hidrolipidic si flora aceea buna, dar asta tine de pericolul exceselor (oricare ar fi ele) nu de pericolul folosirii sapunului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Articolul expune cateva aspecte legate de pH si puncteaza necesitatea utilizarii unui tonic pentru echilibrarea pH-ului dupa curatarea tenului, cu sapun, demachiant sau orice alt produs de curatare. Nu sunt de parere si nici nu am dorit sa arat in acest articol ca sapunul ar fi periculos sau nepotrivit pentru ten. Am subliniat doar importanta reglarii pH-ului prin utilizarea unui tonic. Aici gasiti sursele articolului: http://ezinearticles.com/?Importance-of-Your-Skins-pH&id=55208
    http://www.ehow.com/facts_6364762_alkaline-ph-skin-problems.html
    http://www.ehow.com/about_6458655_ph-levels-skin.html
    De asemenea as dori sa mentionez ca si eu personal utilizez sapunul pentru curatarea tenului, pentru ca e singurul produs care imi lasa tenul cu adevarat curat (avand un ten mixt), insa trebuie sa utilizez imediat un tonic sau o crema hidratanta pentru a evita senzatia de piele uscata, stransa.

    RăspundețiȘtergere

Parerea Dumneavoastra conteaza...