marți, 29 iunie 2010

Sa ne rasfatam!

Nimic nu-i mai bine decat un tratament de relaxare si hidratare la cosmetica, nu-i asa, fetelor? Dar, avand in vedere ca nu toate ne permitem asemenea metode de rasfatare, sau poate nu atat de des pe cat ne-am dori, ce ar fi sa ne rasfatam si noi in propria casa?
E adevarat ca e posibil sa speriem catelul sau sotul cand stam cu cate o masca pe fata, dar, asta e, nu vor ramane traumatizati, nu?


Sa va povestesc cum imi rasfat eu tenul cand am putin timp liber (gasesc asemenea pauze cam o data pe saptamana, duminica dimineata). Eu numesc reteta asta "spa in 5 pasi", dar e reteta proprie, asa ca nu e obligatoriu sa placa la toti. Mie imi prieste de minune, si pentru ten, si mai ales pentru relaxarea psihica (are de-a face cu concentrarea energiei pentru propria persoana, asa zic psihologii).

Ar fi cazul sa nu mai bat campii psihologici si sa ma apuc sa va dau reteta, nu?

Pasul 1: Sauna faciala. Suna pompos, dar nu e. Eu folosesc o oala cu diametru nu prea mare, un prosop mare pe cap, si gata sauna faciala. Evident, nu este o sauna veritabila, dar e varianta ieftina si la indemana. Important este ce plante pui in infuzia respectiva. Am uitat sa va spun, in oala fierbi niste apa si pui niste plante, ca daca nu, stai degeaba cu capul in oala si prosopul pe cap.
Eu folosesc ceai verde, trei frati patati, galbenele. Sunt bune pentru tenul gras, avand efect antioxidant si de curatare. Se poate folosi si musetel.
Ca timp de actiune, eu va recomand sa stati pana se raceste apa (pana nu mai sunt aburi).
A, si, important! Nu stati cu fata prea aproape cand sunt aburii prea fierbinti, ca riscati sa faceti mai mult rau decat bine (capilarele sparte sunt un exemplu de efect negativ al aburilor prea fierbinti).

Pasul 2. Gomajul. Pentru gomaj, eu folosesc un minunat produs din samburi de struguri pisati si ulei de struguri (asta fiindca sunt eu obsedata de uleiul de struguri), despre care v-am mai vorbit intr-un alt articol. La drept vorbind, el este destinat utilizarii pentru corp, dar nu e chiar asa de dur incat sa nu-l pot folosi si la fata (presupun ca persoanele cu ten sensibil trebuie sa foloseasca ceva mai delicat). Gomajul se realizeaza cel mai bine cu ajutorul unui buretel pentru fata, sau a unei perii speciale. Eu folosesc un burete, care are atasat un maner de lemn, usor de folosit. Varianta "cu mana" e mai putin eficienta, dar e cea mai la indemana de multe ori...

Pasul 3. Masca pentru hidratare. Aici, fetelor, aveti libertate deplina, caci fiecare stie ce ii place cel mai mult. Eu folosesc masti improvizate din ce am prin frigider. Preferata mea ramane masca cu castravete, ulei de argan, ulei de migdale, bicarbonat de sodiu si argila. Eventual adaug si miere. Varianta scurta contine doar castraveti, miere si argila. Masca se intinde bine pe toata fata (cu exceptia zonei din jurul ochilor) si pe decolteu, si, tineti minte, se lasa macar 20-30 minute. Dureaza minim 20 minute sa se absoarba substantele nutritive in piele (chiar daca argila s-a uscat). Eu stau cu masca pe fata si o ora, depinde cat timp am la dispozitie.
Masca se clateste cu apa calduta (nu fierbinte, ca nu e buna pentru ten).

Pasul 4. Masajul cu ulei. (Preferatul meu). Adevarul este ca mie imi place pasul acesta deoarece am marele noroc ca il pun pe sotul meu sa-mi faca masaj, dar sa stiti ca este eficient si daca il faceti singure. Eu folosesc ulei de argan pentru masaj, datorita multiplelor proprietati benefice pentru piele si absorbtiei usoare, dar puteti folosi orice fel de ulei preferati.
Pielea dumneavoastra va ramane catifelata si revitalizata, deoarece pe langa masca hidratanta, prin masaj antrenati si circulatia sangelui in zona respectiva, ajutand la tonifierea din interior a pielii (evident se stimuleaza si absorbtia substantelor nutritive din ulei).
Durata masajului depinde de fiecare, dar nu e bine nici sa exagerati. Apropo de exagerat, sa fiti atente la presiunea cu care masati pielea (mai ales daca va maseaza altcineva). La nivelul fetei, pielea este delicata, deci masati usor, prin miscari circulare.

Pasul 5. O atingere delicata. Aceasta etapa nu este esentiala, dar eu o iau in considerare cand dupa "tratament" ies undeva si trebuie sa ma machiez. Oricat de usor se absoarbe uleiul de argan, pielea mea tot mai pastreaza un luciu inestetic (am tenul mixt-gras), astfel ca il temperez cu o tamponare usoara cu apa florala de portocal (sau cu apa termala). Presupun ca se poate folosi orice tonic lejer. Eu prefer apa de portocal pentru ca este naturala si fresh.
Daca aplic acesti pasi seara, nu mai dau si cu apa florala, las arganul sa-si faca treaba pana dimineata.

Dupa asa "rasfat", va asigur eu ca pielea arata mult mai tonifiata, luminoasa, si hidratata.

Ca o estimare pentru cele care vor sa incerca reteta acasa, la mine dureaza intre 3-4 ore de la cap la coada.

Voi ce retete home-made folositi? Impartasiti-le cu noi, poate ne sunt de ajutor.

3 comentarii:

  1. Loredana, de unde cumperi apa florala?

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu o cumpar online, de pe naturissimo.ro, dar presupun ca se gaseste si prin plafaruri. Am si de trandafiri, dar o prefer pe cea de portocal, e mai delicata :)

    RăspundețiȘtergere
  3. De ceva vreme am dezvoltat o "obsesie" pentru mastile home made si caut mereu cate ceva nou. Folosesc argila in combinatii diverse, cu iaurt si patrunjel, cu lamaie, castraveti, ulei de masline sau masca cu banane, miere, ulei de migdale dulci si o fiola de vitamina c. Toate aceste delicii ne fac tenul mai frumos si sincer meritam un astfel de rasfat de 2-3 ori pe saptamana.

    RăspundețiȘtergere

Parerea Dumneavoastra conteaza...