marți, 13 iulie 2010

Piatra de Alaun


Primele utilizari ale pietrei de alaun / potassium alum, dateaza din China si Egiptul Antic, acest mineral fiind apreciat pentru calitatile sale de inhibare a mirosurilor neplacute. In jurul anului 100 d.Chr., istoricul roman Plinius a prezentat fabricarea Alumen Romanum prin dizolvarea repetata in apa a sisturilor de sulfat dublu de aluminiu si potasiu. Cristalele mari rezultate in urma acestui proces erau utilizate in principal pentru calmarea inflamatiilor interne.

In secolul al XVIII-lea, in Orientul Apropiat, antica regiune Mesopotamia, s-a realizat prima productie standardizata de alaun, prin cristalizare multipla; cristalele obtinute erau denumite Alumen de Rocca.
In anul 1248 d.Chr. in Napoli a fost construita o mare fabrica pentru productia de alaun. In acea fabrica, cristalele de inalta calitate erau folosite in scopuri medicinale, iar cele de calitate industriala erau utilizate pentru vopsirea pielii si pentru producerea hartiei.
In secolul al XV-lea, Bartolomeu Perdix a atestat existenta unei fabrici mari de alaun pe o insula din Ischia. Aceasta a fost fondata in anul 1458 de Giovani de Castro si a devenit o fabrica celebra a Vaticanului, care a detinut monopulul asupra alaunului pana in secolul al XV-lea, cand au inceput sa apara un numar mare de fabrici in Germania. In secolul XVII a inceput producerea alaunului in Anglia.

Cu o istorie lunga si o diversitate de utilizari, piatra de alaun este un produs important pentru industrie si pentru domeniul sanatatii. Doctorii il recomanda pentru pacientii cu dermatite si ca deodorant pentru pacientii care fac radioterapie, in urma operatiilor de cancer. Iata doar cateva exemple ale medicinii contemporane, care utilizeaza o forma de protectie antica, dar sigura si pura.

Referinte: http://en.wikipedia.org/wiki/Alum#Uses

2 comentarii:

  1. "Primele utilizari ale pietrei de alaun / potassium alum, dateaza din China si Egiptul Antic, acest mineral fiind apreciat pentru calitatile sale de inhibare a mirosurilor neplacute" - De unde ai luat asta? In referinta expusa nu am gasit nimic de genul acesta. Unde sunt celelalte referinte?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand am scris articolele am utilizat mai multe referinte, majoritatea site-uri internationale. Atunci cand gaseam un pasaj pe care il consideram util si interesant dadeam un copy paste intr-un document word, iar la sfarsit cand am adunat informatiile necesare am facut traducerea, iar la multe pasaje nu aveam sursa exacta, din acest motiv am dat o singura referinta, de unde am extras cele mai multe informatii.

      Daca veti accesa urmatoarele link-uri veti putea identifica exact fraza despre a carei sursa erati nelamurita:

      http://www.pure-earth.com/deodorant.htm ("It is believed that the first recorded use of Potassium Alum was in ancient China and Egypt for the odor reducing effects. Approximately 100 A.D. is when the Roman historian Plinus documented the manufacturing of ALUMEN ROMANUM through the repeated dissolving of potassium alum slates in water. The resulting large crystals were mainly used to relieve internal inflammations.")

      http://www.wisegeek.com/what-is-crystal-deodorant.htm ("Crystal deodorants have long been used in many cultures, including ancient Egypt, China and other parts of Asia. The Roman philosopher Pliny (AD 23 - 79) gave one of the first recorded descriptions of the properties of alum crystals in his encyclopedia Natural History.")

      Nu pretind ca acestea reprezinta surse oficiale de informare si documentare, eu doar am tradus un pasaj care mi s-a parut interesant si a carui continut, daca ar fi neadevarat si incorect, nu ar pune in pericol sanatatea nimanui si nu ar aduce prejudicii de imagine.

      Ștergere

Parerea Dumneavoastra conteaza...