luni, 22 aprilie 2013

Gomasio – condimentul minune


Gomasio sau Gomashio este un condiment traditional in bucataria japoneza, preparat din susan integral si sare.

Este un condiment delicios si nutritiv, o varinta optima pentru reducerea consumului de sare.
Este potrivit pentru asezonarea preparatelor simple si sanatoase – orez integral, quinoa, paste de orez, paste integrale, legume gratinate sau gatite la abur, salate.

In mod traditional, Gomasio este preparat cu ajutorul unui suribachi – versiunea japoneza a mojarului cu pistil.
Suribachi este confectionat din ceramica si, spre deosebire de mojar, are niste striatii pe interior, care faciliteaza maruntirea, iar pistilul este din lemn.
Daca nu ai un astfel de accesoriu mojarul cu pistil este la fel de eficient.


Cu totii stim ca sarea este importanta in alimentatia noastra, insa excesul de sare declanseaza diverse afectiuni (hipertensiune, boli de rinichi, boli de inima).
Doza zilnica de 6g este dificil de respectat, in conditiile in care alimentele procesate pe care le consumam contin foarte multa sare.
Utilizand gomasio pentru condimentarea alimentelor vom reusi sa obtinem preparate delicioase si in acelasi timp sa aducem un aport important de nutrienti pentru sanatate si chiar pentru o piele frumoasa.
Semintele de susan sunt bogate in antioxidanti, proteine , aminoacizi, fibre, minerale - calciu, fier, zinc, magneziu.
Trebuie sa subliniez ca sarea pe care o alegi trebuie sa fie neprelucrata, netratata, care sa contina iod in mod natural.
Doua dintre cele mai sanatoase optiuni sunt sarea de Guérande si sarea de Himalaya.
Daca sarea de Himalaya a devenit deja populara si in tara noastra de cativa ani, sarea de Guérande nu este inca atat de cunoscuta, cel putin eu am descoperit-o abia de cateva luni.
Proprietatile deosebite ale acestui tip de sare sunt prezentate si in cartile domnului Profesor Mencinicopschi.
Sarea Guerande este obtinuta printr-un proces vechi de sute de ani, nu este prelucrata, nu este spalata, tocmai din acest motiv are culoarea gri, asemanatoare sarii pe care o foloseau bunicile pentru muraturi.
Acest tip de sare provine din peninsula franceza Guérande si are o istorie veche de peste 1000 de ani.
Exista bazine special amenajate, unde patrunde apa marii. Nivelul si circulatia apei in aceste bazine este controlata de paludieri – culegatorii de sare, iar soarele si vantul evapora apa, rezultand cristalele de sare. Sarea astfel obtinuta este recoltata cu ajutorul unor greble speciale din lemn.


In cautarea mai multor informatii si retete, am gasit diverse proportii – la o parte de sare 15 parti de susan, 12 sau 10 parti de susan.
Eu am preluat si incercat varianta de 1 cana de susan cu 2 lingurite de sare de mare.
Ai nevoie de:
* 1 cana de seminte de susan integral (sau in amestec cu susan decorticat – susan galben)
* 2 lingurite sare de Himalaya sau 2 lingurite sare de Guérande
** mojar cu pistil si o tigaie din teflon, preferabil cu fund dublu
Adauga semintele de susan in tigaia preincalzita si lasa pe foc mic, mestecand in continuu, pana semintele devin usor crocante (aproximativ 5min).
Lasa semintele deoparte 10 min, pentru a se raci.
In acest timp piseaza sarea in mojarul cu pistil, pana obtii o consistenta fina.
Adauga semintele de susan, si piseaza tot amestecul pana obtii un amestec bine maruntit, fainos.
Amestecul obtinut se poate pastra timp de 1 luna.
Depoziteaza intr-un recipient inchis ermetic, ferit de caldura si umezeala, dar nu in frigider!
La aceasta reteta poti adauga si 2-3 lingurite de alge kelp, nori sau dulse (maruntite), obtinand un condiment bogat in iod, perfect pentru asezonarea orezului sau pastelor cu fructe de mare.
***Intr-un articol am citit ca semintele de susan contin oxalati, care impiedica absorbtia calciului, iar pentru a contracara acest inconvenient, semintele de susan trebuie hidratate 1 noapte sau cateva ore in apa plata.
Recunosc ca nu am incercat aceasta varianta, abia acum am gasit infomatia aici, insa data viitoare voi incerca varianta asta.

Te-ai intreba probabil daca o rasnita de cafea sau un blender nu ar fi potrivite pentru prepare..
Raspunsul este DA, insa trebuie sa ai grija sa folosesti o viteza medie, sa faci pauze si sa agiti recipientul, pentru ca in caz contrar vei obtine o pasta de susan.
Marele avantaj al mojarului cu pistil este ca aromele se combina si se pastreaza mai bine, efortul si investia intr-un astfel de accesoriu merita din plin :)


Gomasio este un condiment delicios, a carui gust cu siguranta te va cuceri :)
Condimenteaza cu gomasio legumele gratinate sau fierte la abur, orezul integral, pastele de orez, pastele integrale, salatele de sezon si orice sandwich.
Posibilitatile de utilizare sunt nelimitate si tin doar de imaginatia ta!


Surse:
http://www.nutrition-and-you.com/sesame-seeds.html
http://frontierdreams.blogspot.ro/2012/07/yet-another-addiction-recipe.html
http://www.macrodiet.com/Gomasio.shtml
http://www.food.com/recipe/gomasio-japanese-sesame-seed-condiment-135282
http://www.coconutandquinoa.com/2011/02/10/black-sesame-gomasio/


Sursa photo:blog.japancentre.com

Reacții:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parerea Dumneavoastra conteaza...