joi, 2 mai 2013

Cum sa obtii culori naturale pentru vopsirea oualor de Pasti



Natura ne pune la dispozitie o varietate de culori, iar arta extragerii culorilor este o practica foarte veche, pe care si bunicile noastre o cunosc foarte bine.
Expaniunea comertului a condus la aparitia diverselor substante colorante, care sa ne usureze munca si sa ne ajute sa obtinem foarte simplu culori foarte frumoase pentru vopsirea oualor de Pasti.
In ultimii ani insa, se remara o reintoarcere la natura si la practici traditionale, intrucat constientizam efectele nocive ale produselor obtinute pe cale chimica si la influentele negative pe termen lung ale utilizarii acestor substante.
Asadar, daca esti dispusa sa depui putin mai mult efort, iti propunem sa incerci vopsirea oualor in culori obtinute natural.

Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi:
1. Pregatirea oualor
Spala bine ouale cu apa rece, lasa-le aprox jumate de ora la temperatura camerei, inainte sa le pui la fiert.
Daca le pui la fiert imediat dupa ce le-ai scos din frigider, este foarte posibil sa se crape coaja.
Ouale se pun la fiert in apa rece, iar din momentul in care incep sa fiarba se lasa pe foc 8 minute.
Daca le vei lasa prea mult, galbenusul va capata acea neplacua nuanta verde-albastruie.
Dupa ce le-ai fiert, lasa-le in apa rece, pana ce devin caldute.
Sterge coaja cu un servetel cu otet, pentru a elimina orice urme si pentru a facilita aderenta vopselei.
.

2. Pregatirea vopselei.
Intr-un vas curat, pune aproximativ 0.5 l de apa si 2 pumni de plante taiate foarte marunt si lasi la fiert 30 de minute, timp necesar pentru extragerea culorii. .
Pentru fixarea culorii adauga o jumatate de lingurita de piatra acra (piatra de alaun) si se lasa la fiert cateva minute. .
Daca nu ai pulbere pune o bucatica de piatra, daca nu ai la dispozitie piatra de alaun adauga putina sare cu otet. .

3. Vopsirea.
Daca vrei sa obtii oua rosii sau verzi, mai intai trebuie sa le vopsesti in galben. .
Culoarea galbena se obtine din urmatoarele plante: coaja de mar salbatec (paduret) sau laptele cainelui, foi de ceapa, rachitita, dobrita, musetel, pojarnita, frunze de mesteacan, papadie.
Culoarea rosie se obtine din: coaja de arin rosu, sovarf, bacan, scortisoara, cimbrisor, coaja de maces, boabe de calin, pojarnita - despre care se crede ca este stropita cu sângele lui Isus si hibiscus – care are o culoare foarte intensa, fiind ingredientul care confera nuante intensa ceaiurilor de fructe.
Culoarea verde se obtine din seminte de floarea soarelui, din brandusa, dedita sau din urzica.
In orice culoare vrem sa vopsim ouale, retine ca acestea trebuie vopsite mai intai in galben!
Ouale pregatite (dupa indicatiile de mai sus) se introduc in vasul cu vopseau calduta.
Se lasa in solutie pana capata culoarea dorita.
Fiind vorba de vopsea naturala, obtinuta din plante, aceste pot fi lasate in solutia coloranta de la o jumatate de ora pana la cateva ore si chiar peste noapte.
.

Dupa ce ai obtinut culoarea dorita, scoate ouale din vopsea, aseaza-le pe un prosop curat de canepa, in sau din hartie si sterge-le usor mai intai cu un prosop de hartie, apoi cu cu un servetel stropit cu putin ulei, pentru a le conferi un aspect lucios.

Reacții:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parerea Dumneavoastra conteaza...