vineri, 13 decembrie 2013

Crăciunița aduce noroc celor care o dăruiesc

În fiecare an, în preajma Sărbătorilor de iarnă, de pe rafturile florăriilor, Crăciunița ne cheamă parcă să o privim și, vrăjiți de frumusețea ei, să o cumpărăm.
Pentru că există șansa să primim măcar una în dar, voi face o trecere în revistă a îngrijirii și întreținerii acestei plante.
Crăciunița provine din Mexic, crește sub forma unui arbust și are frunzele terminale colorate în roșu, alcătuind flori în formă de stea.
Nu necesită îngijiri speciale în perioada rece a anului, însă cere multă lumină. Ca să își păstreze aspectul și anul următor, ea necesită câteva tehnici horticole începând cu luna aprilie și apoi în octombrie și noiembrie. Până atunci, planta se udă și se fertilizează. Este mare consumatoare de apă și nu agreează aerul uscat. Se va așeza într-un loc luminos și ca rămâne pe toată perioada verii nemișcată. Atenție mare la curenții de aer, care se pare că o incomodează.
După două luni frunzele roșii cad sau își schimbă culoarea în verde și intră în repaos. Se dezvoltă bine într-un sol poros, ușor și cu reacție slab acidă.
Primăvara, planta se tunde pentru regenerare (aprilie).
 De la începutul lunii octombrie și până la sfârșitul lunii noiembrie, planta se va ține în cămară sau va fi acoperită cu o pungă de hârtie de la amiază până a doua zi de dimineață.
Întunericul o va ajuta să își formeze culoarea roșie a frunzelor terminale până de Crăciun.

Legat de Crăciuniță există și un mit.

Se povestește despre doi frați, Maria și Pablo, care proveneau dintr-o familie foarte săracă.
În satul unde locuiau, de Crăciun, avea loc ceremonia la care fiecare oferea cadouri. Crăciunul era sărbătoarea preferată a micuților, însă erau mult prea săraci ca să își permită daruri.
Își doreau totuși foarte mult să-i poată duce ceva în dar micului Iisus, dar nu aveau nimic. În ajunul Crăciunului, Maria și Pablo se pregăteau să meargă la slujba din noaptea sfântă.
În drumul lor spre Biserică, copiii au adunat câteva plante verzi, în semn de prețuire pentru micul Iisus.
Au fost luați în derâdere de ceilalți copii, pentru că au venit fără nici un dar, însă Maria și Pablo au așezat plantele în jurul nou-născutului.
În mod miraculos, plantele verzi s-au transformat în plante cu frunzele în formă de stele roșii.
Așa o vedem și astăzi, iar tradiția a fost adoptată și obiceiului dăruirii unei Crăciunițe se păstrează.
Planta aduce noroc celui care o aduce în dar.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parerea Dumneavoastra conteaza...