marți, 10 decembrie 2013

Îngrijirea corectă a tenului gras

Top 7 sfaturi pentru rutina zilnică de îngrijire a tenului gras
1. Concentreaza-te pe curățarea din interior
Evită factorii care provoacă probleme ale tenului gras.
Un mit celebru referitor la tenul gras este că anumite alimente favorizează îngrășarea tenului și apariția coșurilor, acneei.
Cel mai adesea este vorba de ciocolată, dulciuri, cartofi prăjiți și sucurile carbogazoase, insă nici un studiu relevant nu a reușit până acum să stabilească o legătura directă.
Deși nici măcar experții nu au reușit să stabilească exact alimentele care favorizează problema tenului gras, totuși ei cunosc ce alimente au un impact pozitiv asupra aspectului tenului.
Două alimente vedetă ar trebui incluse în dieta zilnică, dacă vrei să ai un ten curat, este vorba de lamâi și kiwi.
Întrucât o posibilă cauză a tenului gras ar fi carența vitaminelor B5 și B2, încearcă să incluzi în dieta zilnică mai multe nuci, boabe, cereale integrale.
Alături de regimul alimentar, mai sunt alți factori care intensifică secreția de sebum - administrarea anumitor medicamente, expunerea la fumul de țigară și umiditate excesivă.
(sursa: http://health.howstuffworks.com/skin-care/cleansing/tips/10-tips-for-cleansing-oily-skin.htm)

2. Curățarea corectă a tenului
Întrebarea și dilema binecunoscută - cu ce ne spalăm tenul? este bine să folosim săpun sau nu? trebuie să folosim doar produse dermatologice? ar fi potrivit un demachiant cremos, o spumă, gel sau o apă micelară?
Ei bine, asta va trebui să descoperi personal, prin testare, până vei descoperi produsul și brandul care ți se potrivește, adică acel produs care îți lasă tenul curat, fără să îl irite și fără să lase senzația de piele care strânge.
Deși dermatologii nu recomandă săpunul, de multe ori acesta este cel mai potrivit produs de curățare a tenului gras.
Dar, atenție! nu orice săpun din comerț și cu atât mai mult un săpun antibacterian, nici măcar un săpun hidratant.
O alegere bună ar fi un săpun vegetal natural sau celebrul și apreciatul săpun negru african.
La fel de potrivite ar fi gelurile și spumele faciale pe bază de acid salicilic.
Loțiunea demachiantă, laptele demachiant și șervețelele demachiante nu sunt foarte potrivite, pastreaza-le pentru situații de excepție (când sunteți în vacanță sau în mare grabă).
Dacă ai pielea grasă și în același timp sensibilă, alege produsele fără parfum.
Tenul gras trebuie curățat de două ori pe zi - dimineața și seara.
Apa cu care îți speli fața trebuie să fie la temperatura camerei. Dacă este prea fierbinte produce dilatarea porilor și exces de sebum.
Pentru că apa de la robinet conține calcar, ar fi ideal să utilizezi pentru clătire o infuzie de plante (urzică, mentă, hamamelis s.a) sau apă plată.

3. Atenție la prosopul moale și pufos
Prosopul cu care îți stergi fața după fiecare spălare trebuie să fie perfect curat, fără praf și impurități. Însă, chiar dacă ești sigură ca te atingi doar tu de acel prosop, acesta stă totuși în baie, într-un mediu umed, iar praful și bacteriile se pot depune de dimineață până seara.
Așadar, pentru că ar fi mai dificil să schimbi de fiecare dată un nou prosop, îți recomand să utilizezi dischetele demachiante. Pentru a elimina excesul de apă tenul se va tampona ușor, nu se va șterge energic.

4. Nu exagera
Tenul poate fi spălat de maxim trei ori pe zi. Uscarea se face prin tamponare.
Nu agresați tenul cu produse antibacteriene sau loțiuni pe bază de alcool!
Deși baia cu abur este un remediu recomandat pentru tenul gras, trebuie să apelezi mai rar la acest procedeu, întrucât apa fierbinte favorizează ulterior excesul de sebum și poate provoca spargerea capilarelor.
Exfolierea se va face o dată sau maxim de două ori pe saptămână, utilizând cosmetice speciale sau produse abrazive naturale - miere zaharisită, bicarbonat, faină de orez.
Miscările nu trebuie să fie apăsate și dure, potrivite sunt mișcările circulare, ușoare și dese.
Foarte potrivită este și exfolierea chimică cu peeling-uri pe bază de acizi.

5. Hidratarea corectă a tenului gras
Chiar și tenul gras are nevoie de hidratare, după fiecare spalare, în special în sezonul rece.
Trebuie să descoperi acea cremă hidratantă care este potrivită tenului.
Un remediu natural potrivit pentru hidratarea tenului gras este gelul de aloe vera.
Dintre uleiuri, cele potrivite pentru tenul gras sunt: uleiul de jojoba, uleiul de pepene, uleiul de yangu, ulei de kukui - aceste uleiuri se absorb rapid, fără să lase urme uleioase.
De asemenea, uleiurile vegetale pentru tenul gras vor fi utilizate doar seara, pe tenul curat, înlocuind crema de noapte, cel puțin de trei ori pe săptamână.
Excesul de ulei se va indeparta prin tamponarea ușoară a tenului cu un șervețel de bumbac sau o dischetă demachiantă.

6. Aplicarea tratamentelor specifice
Săptamânal se recomandă aplicarea de măști purificatoare pe bază de argilă, combinate cu pulberi de plante - rozmarin, urzică, hamamelis, santal.
Pentru efecte benefice maxime, masca de argilă se poate prepara cu infuzie de plante, gel de aloe vera sau o apă florală (hamamelis, rozmarin, lavandă, tea tree).
Un alt ingredient natural care contribuie la uscarea tenului este gălbenușul de ou sau amidonul de porumb, așadar dacă ai tenul foarte lucios poți să aplici o mască cu unul din aceste ingrediente.
Pentru curățarea porilor aplică o mască peel-off.
După fiecare mască este necesar să hidratați tenul!
Pentru a-ți împrospăta tenul încearcă o soluție din jumătate de linguriță suc de lamâie și aceeași cantitate de suc de castravete.
În câteva seri pe săptămână tamponează pe zona T o soluție pe bază de acid salicilic, propolis și ulei de arbore de ceai (tea tree).
O astfel de soluție este Activa Soluție pentru puncte negre și coșuri de la Favisan, sau poți să îți prepari un produs cosmetic personalizat, combinând o apă florala (hamamelis, tea tree, rozmarin) cu câteva picături de ulei esențial de tea tree, propolis și Marine-Z, un activ cosmetic seboregulator pe bază de alge marine și zinc.
Cel puțin o dată la două luni ar fi bine să mergi la salonul cosmetic sau dermatolog pentru o curățare profundă a porilor și tenului.

7. Atenție la produsele de make-up și la pensulele de machiaj Atenție la produsele de machiaj pe care le folosești și la accesoriile cu care îl aplici.
Cel mai potrivit pentru tenul gras este fondul de ten mineral, sub formă de pudră. Acesta nu încarcă tenul și îi conferă un aspect foarte natural.
De asemenea, pensulele de machiaj trebuie dezinfectate des și trebuie păstrate în locuri ferite de praf și umezeală, ideale în acest sens sunt pensulele retractabile.
Este indicat să ai cel puțin 2 pensule pentru aplicarea pudrei, astfel încât să ai mereu una perfect curată la îndemână, vei vedea că și pudra se distribuie mai frumos cu ajutorul unei pensule curate.

Așadar, dacă ai un ten gras, predispus la acnee și coșuri, folosește săpunul negru african sau o spumă pe bază de acid salicilic, pentru un ten perfect curat și pentru a ține acneea la distanță; folosește pentru hidratare o cremă lejeră pe baza de oxid de zinc sau gel de aloe vera - ziua, iar pentru seară un ulei vegetal presat la rece; folosește săptămânal o mască de curațare pe bază de argilă și una pell-off pentru decongestionarea porilor, iar pentru tratarea coșurilor aplică local ulei esențial de arbore de ceai (ulei de tea tree) sau o soluție pe bază pe acid salicilic și propolis sau orice altă cremă care ți se potrivește.
Nu uita de regimul alimentar, care trebuie să includă neapărat cereale integrale, lamai, kiwi, nuci, boabe și semințe.

5 comentarii:

  1. De ce postezi atat de rar?

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate nu prea am avut timp..:( si pentru ca imi place sa ma documentez din mai multe surse atunci cand am o idee de articol, imi ia mult timp sa redactez un articol. Insa mi-am propus sa ma organizez sa mai bine si sa postez cu o frecventa regulata. Sper ca articolele viitoare sa fie interesante si utile :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta e o veste buna! Imi plac articolele. Succes pe viitor! :)

      Ștergere
  3. Foarte bun articolul!
    Tenul meu e gras si mereu am avut probleme cu cosurile si punctele negre din cauza excesului de sebum.
    Dupa ce am fost la doctor pentru a-mi recomanda o solutie buna de cutarare a tenului gras mi-a dat sa folosesc o lotiune tonica cu ulei 100% pur din arbore de ceai (tea tree oil) si hamamelis fara alcool de la Thursday Plantation.
    Pe langa lotiunea tonica, eu mi-a cumparat tot de la firma asta si spuma naturala de spalat pe fata cu ulei 100% pur din arbore de ceai si crema hidratanta naturala cu arbore de ceai, macese si vitamina E.
    Ritualul meu e urmator: prima data ma spal bine pe fata cu spuma, apoi ma usuc si folosesc lotiunea tonica. Dupa ce mi-a facut curatarea tenului, folosesc crema pentru hidratare.
    De cand folosesc aceste produse de curatare, diferentele sunt vizibile. Tenul mult mai curat, imi controleaza excesul de sebum foarte bine, iar cosuri si puncte negre nu am mai aparut deloc.

    RăspundețiȘtergere

Parerea Dumneavoastra conteaza...