marți, 13 iulie 2010

Piatra de alaun - un mineral foarte versatil

Piatra de alaun, cunoscuta si sub denumirea populara de piatra-acra, este o sare sub forma de cristal mineral – sulfat dublu de aluminiu si potasiu (Potassium Alum), ce provine din minele din Siria sau din zacamintele de suprafata. Roca poate fi gasita in Egipt, Bohemia si Saxa sau in solurile vulcanice din Naples, Grecia si Guadalupe. Acest mineral translucid si inodor este folosit de secole pentru igiena corporala si pentru purificarea apei. Exista si varianta sintetica (ammonium alum), fabricata in industria chimica, insa nu este la fel de eficienta ca cea naturala si in plus este considerata a fi usor iritanta.



In prezent, piatra de alaun este utilizata in special ca deodorant si aftershave, fiind foarte populara in Franta si alte tari europene.

Piatra de alaun este un cristal care are proprietatea, atunci cand este umed, sa lase pe piele un strat fin de sare, deosebit de eficient pentru reglarea transpiratie si împotriva dezvoltării bacteriilor responsabile de mirosuri urate. Pelicula de sare depusa pe corp este extrafina si nu impiedica in procesul de transpiratie. Cu alte cuvinte, sarea nu blocheaza porii si nu permite acumularea toxinelor sub piele, care conduc la formarea nodulilor limfatici de sub brat.

La barbati, piatra de alaun face minuni după barbierit si limiteaza iritatiiile si coşurile de pe pielea fragila. De asemenea, este hipoalergenica si astringenta, putand fi folosita chiar si pe cele mai sensibile tipuri de piele.

Pe langa aceste proprietati, piatra de alaun are si alte caracteristici benefice:

* este hipoalergenica si astringenta;

* are efect antiinflamator si antibacterian, putand fi folosita in tratamentul acneei;

* are proprietati hemostatice, ceea ce inseamna ca este utila la oprirea sangerarilor minore, precum cele cauzate de taieturi sau zgaraieturi;

* utilizata dupa epilat, previne foliculita si iritatiile;

* piatra de alaun nu irita pielea, nu se lipeste si nu lasa nici o urma pe imbracaminte;

* este economica - o bucata de piatra se foloseste foarte putin si poate sa tina luni bune si chiar ani;

* este naturala - fara parfum, conservanti, aditivi, coloranti sau alcool;

* antiseptica - inhiba dezvoltarea bacteriilor si a mirosurilor urate ce le sunt asociate;

* calmeaza iritatiile cauzate de piscaturile de insecte;

* grabeste vindecarea problemelor buco-dentare: afte, gingivite dureroase;

* elimina mirosurile de peste, usturoi sau ceapa de pe maini prin clatire cu aceasta sub jet de apa.


Piatra de alaun nu are nici un fel de contraindicatii, nu provoaca alergii, fiind foarte potrivita si pentru pielea sensibila, nu exista nici o restrictie cat priveste zonele care pot fi tratate extern: fata, axile, maini, picioare, gura.


Mod de utilizare

Umeziti piatra si frecati-o pe piele. Refaceti acest gest de 2-3 ori. O pelicula invizibila se depune pe piele, rezultata din topirea sarurilor. Puteti folosi piatra si pe pielea umeda, fara a mai fi nevoie sa o umeziti in prealabil. Daca piatra nu aluneca usor pe piele mai umeziti-o. Dupa utilizare clatiti piatra si pastrati-o la loc uscat.


1 comentarii:

  1. Foarte interesanT!!!!! Nu stiu de ce ...eu imi aduc aminte ca mama mea o folosea pentru lipit partea din metal cu partea de jos a lamppii cu gaz... GRESESC OARE????

    RăspundețiȘtergere

Parerea Dumneavoastra conteaza...